Jakie noże kuchenne wybrać?

Już na początku trzeba zaznaczyć, że za dobre noże kuchenne przyjdzie nam nieco zapłacić. Jeśli jednak chcemy posiadać noże doskonałej jakości, które sprawnie poradzą sobie z krojeniem, siekaniem czy obieraniem różnego rodzaju produktów spożywczych to warto w nie zainwestować. Pamiętajmy, że profesjonalne akcesoria kuchenne przyczynią się do zwiększenia komfortu przyrządzania rozmaitych potraw.

W każdej kuchni powinny znaleźć się przynajmniej 2-3 noże uniwersalne, dzięki którym bez problemu wykonamy jakąkolwiek obróbkę produktu spożywczego. Zdaniem wielu zawodowych kucharzy, najczęściej wykorzystywany i pożądany jest tzw. szef kuchni. Jego ostrze jest duże i szerokie. Można nim siekać i kroić, nadaje się doskonale do warzyw, mięsa, ryb, pieczywa czy nabiału. Ogólnie rzecz ujmując, jest to nóż do wszystkiego.

W dobrych sklepach z akcesoriami kuchennymi otrzymamy również noże idealne do krojenia chleba, do filetowania, do sera czy nóż santoku – przypomina nieco nóż szefa kuchni, ale jest bardziej „garbaty” – świetnie obiera się nim warzywa.

Noże można kupować w zestawach, w tzw. blokach wraz ze specjalna podstawką. Można je też nabywać oddzielnie. Ceny dobrych noży wahają się od kilkudziesięciu złotych do nawet kilkuset złotych za sztukę. Dobra inwestycja w zakup tego rodzaju akcesorium kuchennego będzie nam służyć przez wiele lat. Nie należy przy tym zapominać o odpowiednim użytkowaniu i pielęgnacji noży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *