Dobroczynny wpływ czekolady na nasze zdrowie

Z reguły wzbraniamy się przed spożywaniem słodyczy, bo jak powszechnie wiadomo dostarczają one do organizmu tylko cukier, są niezdrowe i przyczyniają się do wzrostu naszej wagi. Istnieje jednak wyjątek od tej reguły bowiem największy rarytas, czyli czekolada ma akurat korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Czekoladę wymyślili Majowie, jakieś 400 lat p. n. e, w Ameryce Środkowej. Dzisiaj wyrabiana jest ona na całym świecie a Polska należy do jej największych producentów w Europie. Wyroby z czekolady są nie tylko smaczne, ale i pożyteczne – przede wszystkim zawierają sporą garść składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu.

Magiczny świat czekolady oferuje nam sporą ilość fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu, jest także źródłem białka i aminokwasów. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że tylko najlepsza czekolada, w której składzie przeważają ziarna kakaowca a nie cukier ma takie właściwości.

 

Ciekawostką jest fakt, iż spożywanie czekolady może uchronić nas przed powstaniem nowotworów różnego rodzaju, jest ona zalecana też dla chorych, którzy cierpią na nadciśnienie bowiem skutecznie je obniża. Ponadto najlepsza gorzka czekolada obniży poziom stresu, poprawi nastrój a nawet przyczyni się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Dzięki niej unikniemy cukrzycy a nawet zawału serca.

Aby czekolada korzystnie wpływała na nasz organizm dobrze jest, kiedy spożywa się jej nie więcej jak trzy porcje każdego dnia. Jak więc widać, codziennie możemy zapewnić sobie odrobinę słodkiej przyjemności a dodatkowo dbać o nasze zdrowie. Może pomyślmy również o naszych bliskim i przy najbliższej okazji nabądźmy dla nich czekoladowe prezenty?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *