Dlaczego dania z grilla są zdrowe?

Uznaje się, że dania z grilla są zdrowe, ponieważ do ich przyrządzenia nie potrzeba dodatkowego tłuszczu a ten, który zawarty jest w mięsie, prawie całkowicie się wytapia. Właśnie dlatego potrawy grillowane zaleca się w diecie odchudzającej. Są o wiele mniej kaloryczne aniżeli smażone natomiast trzeba wiedzieć, jak je przyrządzać, by były w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Specjaliści, którzy prowadzą działalność, jaką jest wypożyczalnia grilli jasno wskazują na fakt, iż warto postępować zgodnie z ich wskazówkami w ramach przygotowywania dań z grilla. Nie wystarczy nam to, że mięso przygotowuje się szybko, łatwo, zachowując przy tym jego wartości odżywcze. Jeśli dania zostaną nieodpowiednio przygotowane, to nie będą do końca zdrowe. Podczas obróbki termicznej potrawy z grilla zawierać będą niekorzystny dla zdrowia benzopiren czy różnego rodzaje nadtlenki. Aby tego uniknąć należy stosować tylko specjalny brykiet z węgla drzewnego, z którego niebezpieczne substancje wyeliminowano. Dobrze jest również, jeśli jako podpałkę używa się naturalnej substancji a do pieczenia dodaje się gałązki jałowca (nadadzą daniom wyjątkowy aromat).

Istnieją również zasady, jakie dotyczą samych produktów. Grillować nie powinno się żywności zamrożonej. Zawsze na ruszt powinno kłaść się aluminiowa tackę a bez niej można poddawać obróbce jedynie taką żywność, którą grilluje się szybko – na przykład pieczywo czy warzywa. Warto też stosować przyprawy, które będą eliminować szkodliwe substancje. Idealne jest oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn i szałwia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *