Czekolada gorzka czy mleczna?

Oczywiście najlepsza czekolada jest tą gorzką. Wpływa na to przede wszystkim fakt dużej zawartości miazgi kakaowej, która na przykład w przypadku czekolady mlecznej jest zastępowana mlekiem w proszku.

Oczywiście wydawać nam by się mogło, że to czekolada mleczna jest lepsza – przede wszystkim w smaku bowiem jest łagodniejsza, bardziej słodka i delikatnie rozpływa się w ustach.

Naukowcy jednak udowadniają, że to właśnie gorzka czekolada jest najbardziej zdrowa a 2-3 kostki dziennie może wpływać nawet korzystnie na nasze zdrowie.

Przede wszystkim czekolada dostarcza endorfiny, czyli hormon szczęścia, który sprawia, że na życie patrzymy przez różowe okulary.

Jeśli czekolada jest naprawdę dobrej jakości, taka jak na przykład ta wyrabiana ręcznie będzie również wpływać na prace naszego mózgu, zminimalizuje ryzyko wystąpienia chorób sercowych, naczyniowych, oddechowych, tych o podłożu schorzeń przewodu pokarmowego a nawet zwalcza nowotwory. Co więcej, czekolada opóźni proces starzenia i zadziała korzystnie na naszą cerę.

Nie musimy chyba wspominać o tym, jak czekolada poprawia smak wielu potraw. Oczywiście najlepiej, kiedy dodaje się ją do deserów – idealnie pasuje z lodami, owocami czy ciastem. Niezwykle popularna jest również czekolada do picia czy w postaci smacznych pralinek.

Wybierając odpowiednią czekoladę przede wszystkim zwróćmy uwagę na jej skład, ma zawierać jak najmniej cukru i jak najwięcej miazgi kakaowej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *